mardi 14 février 2017

New Auditorium in San Cataldo

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium, Sicily Architecture, Italian Building, Architecture Images

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

San Cataldo Meeting Space Refurbishment, Sicily, Southern Italy – design by FABBRICANOV

14 Feb 2017

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

Design: FABBRICANOV

Location: San Cataldo, Sicily, Italy

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

The new Auditorium of the Banca di Credito Cooperativo (B.C.C.) “G. Toniolo” in San Cataldo born from the client’s desire 
to create a public space for cultural events open to the public and for hosting business private meetings.

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

Then, a space for the residents to meet and share new cultural opportunities, and for the bank activities. The location of the project is an important issue for the design approach: San Cataldo, a small town in the middle of Sicily, is composed of traditional houses. The auditorium is a new urban and contemporary  design ‘object’ that comes as an alternative to the consolidated historical center, thanks to the project of FABBRICANOVE Architetti, an architectural office
founded in Florence in 2009 by Enzo Fontana, Giovanni  Bartolozzi, and Lorenzo Matteoli.

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

The project is situated along the main central street, where there was a cluster of houses with a single front facade, characterized by elements of classical
architecture: the restriction of the Superintendence imposed the reconstruction of the original facade that in the project becomes a scenic backdrop. A new volume,  designed like a dark and compact monolith, stands behind the restored facade, but it is not hidden. The entire auditorium is designed as a massive embedded diamond that is revealed on the side face, the rear face, and upward: the past and the present come together and invite for a new reading of the urban context andits  architecture.

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

The auditorium has an area of 1.300 square meters, divided into four levels and a basement for the archives of the bank and technical rooms. On the first level there is the foyer that opens on the main street through five portals; the second level includes the auditorium hall with about 280 seats; the third level is dedicated to  a gallery for 130 seats; at the last level there is a meeting room and a terrace between the facade and the monolith.

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

FABBRICANOVE chose a grey anthracite cladding for the skin of the new volume in order to make it visible and to create a dialogue with the white plaster of the
reconstructed facade. The coating of the external volume has been realized with vertical cut panels, to obtain a precious texture, which works as a ventilated facade.
New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

The project arises into the context as a decisive and clear overlay. The structural system is a significant element of the project. The structure is concentrated in the perimeter of the monolith, and this allows to have an open space with spans of up to 20 linear meters. This solution creates a void, a gap between the  reconstructed facade and the monolith, where all the distribution system is located: stairs, elevators and entrances.

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

The new auditorium confirms the design approach of FABBRICANOVE to the urban scale: declares a new ‘presence’ in the urban context through the stratification of the new functional program and through an  absolute and clear summary of its formal and symbolic essence.

THE WORDS OF THE ARCHITECTS    “The project for the auditorium of B.C.C. is placed along Corso Vittorio Emanuele, the main street of San  Cataldo, in the province of Caltanissetta. An auditorium for the bank but with public vocation for cultural events, open to the citizens. The project takes part of an important urban transformation process, which in a decade has involved the restoration of bank’s office, the square in front and theparking lot of the bank. The planning solution involves the reconstruction of the historic facade on Corso Vittorio Emanuele, as prescribed by the constraint of the Superintendence of Cultural Heritage, while the volume dedicated to the new functions of the auditorium is placed behind the rebuilt facade, which becomes an urban scenic backdrop. The entire auditorium is designed as a massive dark monolith that is revealed on the side face, the rear face, and upward: the past and the present come together and invite to a new reading of the urban context and its architecture. In assonance with the monolith, the interior of the hall, on two levels, offers the anthracite grey on the floor and
ceiling, while the wall cladding with its sound characteristics, is integrated with a lighting system inspired again from the urban dimension of the project. Moreover
linear lights are  reflected in a trajectory game that evokes theatrical atmosphere.” (FABBRICANOVE Architetti)

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium – Building Information

Client: BCC ‐ Banca di Credito Cooperativo “G. Toniolo” of San Cataldo
Design team: FABBRICANOVE Architetti (Enzo Fontana, Giovanni Bartolozzi, Lorenzo Matteoli)
Architects and works supervisor: Enzo Fontana, Giovanni Bartolozzi
Collaborators: Daniele Capolicchio, Francesco Capriotti, Renata Laudati, Domenico Calabrese
Structural engineering: Antonello Sajeva, Simona Sajeva
Installations systems: Antonio Tumminelli    Contractors: SICEF, San Cataldo (Caltanissetta, Italy) Gruppo Lacagnina, San Cataldo (Caltanissetta, Italy)
Schedule: design / 2010, start of construction / 2011, completion / 2016
Dimensions: surface 1.300 square meters, height 17 meters, volume 4.270 mc
Cost of works: €. 2.800.000
Translation: FABBRICANOVE Architetti

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

Photographer: Filippo Romano

About FABBRICANOV
FABBRICANOVE is an architectural and urban office founded in 2009 in Florence by Enzo Fontana (1974),  Giovanni Bartolozzi (1979) and Lorenzo Matteoli (1977) with the objective to examine design languages and  new essences of the contemporary project and to activate a debate for the fundamental transformations  that concern a big part of the current urban reality. The studio uses as a main research tool the design  competition, through which it examines thoroughly the topics that review the city and the public space.

In 2009 the studio won the international competition for the requalification of Forte San Pietro di Livorno.  The  winning project presents the restitution of a space with strong public vocation by transforming the fortress  in a museum park, designed as an urban joint between the maritime station and the historical centre. Still in  the same year FABBRICANOVE won the competition for “La casa del III Millennio”, organized by CNA of Prato  and Arezzo, with the project ”Luna 9”; while in the edition in 2011 the studio was selected for the design of  the table ”alfa 001”. In the next years the studio have obtained important positions in several international  competitions, among which it is the honorable mention in the competition for the realization of a didactic  complex in the municipality of Malles (Bolzano, Italy).

FABBRICANOVE has developed a numerous public assignments, activating a fruitful experience in  collaboration with public administrations. Among the most recent projects there are the restoration of the  monumental complex of Santa Chiara in Sansepolcro (Arezzo, Italy), a work that was just inaugurated, the  renovation of the monumental complex Town Hall/Theatre di Pieve S. Stefano (Arezzo, Italy), the restoration  of Palazzo Montanelli della Volta in Fucecchio (Firenze, Italy). All the interventions are upon protected  buildings in accordance with T.U. for Cultural Heritage. The studio has also recently coordinated The Urban  Implementation Plan for the new headquarters of Cooperativa Muratori e Cementisti (CMC) in the field of  urban requalification of the wet dock of Ravenna (Italy). Furthermore, FABBRICANOVE is committed with  numerous private commissions, among which the project for reconversion of the historical college ”Alla  Querce” (Florence, Italy) in an accommodating complex, the Auditorium of San Cataldo Credit Cooperative  Bank (Caltanissetta, Italy), a winery of 4000mq in Baratti (Livorno, Italy), the extension of a Health Assisted  Residence located on the seafront of Savona.

Concurrently with the professional activity, the members of FABBRICANOVE performs didactic activity as professors in architectural design courses at the Faculty of Architecture in Florence and at Kent State  University in Florence.

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium images / information from FABBRICANOVE


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Palermo Architecture Walking Tours

Italian Buildings

Sicily Architecture

Stage set by OMA for ancient Greek theatre in Syracuse, Sicily
Syracuse Theatre Building
photo : Alberto Moncada

The new Colombarium of Campofranco, Province of Caltanissetta, central Sicily
Colombarium of Campofranco
image : OFL Architecture
Colombarium in Sicily




Key Italian Buildings

Maxxi : National Contemporary Arts Centre, Rome
Design: Zaha Hadid Architects
Maxxi Rome
photo : Roland Halbe

Maxxi Rome

Music Auditoria
Design: Renzo Piano Building Workshop
Music Complex Rome
photograph © Adrian Welch

Music Complex Rome

HOK : Practice information

Sicily Architecture Workshop

Italian Architects

Buildings / photos for the New Banca di Credito Cooperativo Auditorium page welcome

New Banca di Credito Cooperativo Auditorium

Website: FABBRICANOV

The post New Auditorium in San Cataldo appeared first on e-architect.



from e-architect http://ift.tt/2lfNiiZ
via

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire